New York tips
  Aktuella New York-tips
Svenskheten
Bra länkar om Sverige i New York
Hur många svenskar finns i USA?
Äta svenskt i New York
Fika svenskt i New York
Säkerhet
Promenader
Hotell
Innehotell i New York
Billiga hotell
Att bo själv
Gifta sig i New York
Bästa köksaffärerna
Världens främsta konstkluster
Bokhandel
Coctails in NYC
Gator med krogar
Fyra restauranger på Upper East Side
Att äta i NoLita
Woody Allen live
Överkurs: Brooklyn

Aktuella New York-tips
New York är svenskarnas i särklass populäraste resmål när det gäller storstäder. Eftersom jag bott i New York och rätt ofta är där får jag frågor. Var ska man bo? Finns det några nya krogar? Vilket museum är bäst nu?

Här är vad jag brukar svara.

När ni kommer dit: Skaffa Time out och New York Magazine. Deras listor på aktiviteter och deras krogrecensioner är bra. är bra. Läs också New York Times varje dag som ren njutning! På fredagarna finns evenemangstips.

Glöm inte att titta på ”walking tours”. Det kan vara ett kul sätt att se delar av New York som inte heller den vane newyorkresenären kommer till, t ex Washington Hights, Spanish Harlem eller de ortodoxt judiska kvarteren i Williamsburg, Brooklyn.

Hotell i New York? You get what you pay for. För 28 USD natten kan man bo i sovsal på Chelsea International Hostel För 17.500 USD natten i svit på Mandarine vid Columbus Circle, med minkskinn på flygeln.

Den som rest några gånger till New York har säkert bott på storhotell i närheten av Times Square. Ska man bo i den trakten rekommenderar jag själv Philip Stark-designade Paramount eller klassiska Algonquin.

Roger Smith är en ”svenskhotell” på Lexington Avenue och 47:e gatan. Man får mycket för pengarna – ca 380 USD natten för ett vanligt dubbelrum.

Men varför inte passa på att bo någon annan stans och lära känna en ny del av New York? Meatpacking District är inne med ständigt nya krogar och modebutiker. The Standard är ett bra storhotell som gränslar nya Highline – parken som byggts på den gamla upphöjda järnvägen och blivit ett turistmål.

Gramercy Park Hotel ligger i en stillsam del av New York, vid Gramercy Park. Kul bar och rätt stora rum.

SoHo Grand har funnits länge men är favorithotell för artister, designers och liknande resenärer. Trevlig stämning och mitt i Soho – en stadsdel som dock inte längre är centrum för design och gallerier. I Soho finns också nya Trump Soho, ett jättehotell som är ”på gång”.  I Soho ligger en klassiker bland New Yorks restauranger: Balthazar, ett franskt Brasseri. (Mitt emot ligger MoMa Store - säljer utvald design.) Crosby Street Hotell ligger också i närheten. Ett trevligt, men ganska dyrt ”boutique-hotell” som också är trevligt för en drink eller eftermiddagste.

Själv tycker jag bra om Hudson Hotel, strax söder om Columbus Cirkle. Ett rum av skokartongsformat kostar ca 370 USD, men man kan spana efter specialerbjudanden.

Tidigare kunde man lätt hyra andrahandsboende för någon vecka. Nu är det svårare. Hotellobbyisterna har lyckats få staden New York att förbjuda korttidsuthyrning av privatbostäder. Eftersom staden tar ut en hotellskatt per gästnatt var den inte svår att övertyga.
Även den som tycker sig ha sett turistattraktionerna i New York kan ta Circle Line runt Manhattan – och upptäcka hur mycket stränder och skog det finns i storstaden. Och hur många lyxiga villor det finns vid stranden i illa beryktade Bronx. Man kan också ta tunnelbanan ut till Coney Island och Brighton Beach och promenera på The Boardwalk.

New York är museernas stad. Och det är bäst att kolla öppethållandet. Museum of Modern Art har t ex stängt på tisdagar. MoMA går vi till vid varje besök, och äter gärna på restaurangen The Modern. Till MoMA ska man komma en stund innan de öppnar kl 10.30 eller köpa biljett på nätet.

Jättelika Metropolitan Museum och Guggenheim brukar få missa. New Museum på Bowery har nyskapande konst och installationer. (Ät på DBGB en bit ner på gatan.)

Neue Gallerie – i närheten av Metropolitan är ett museum för tysk och österrikisk konst och design från perioden 1900-1934. Det ägs av kosmetikmiljardären Ronald Lauder. I kaféet på bottenvåningen kan man få Sachertarte.

Ett nytt kul Museum är design- och konsthantverksmuseet på Columbus Circle: Museum of Art and Design – i varje fall för den som gillar design och konsthantverk. (Alldeles bredvid ligger Time Warner Building med massor av butiker och restauranger och Whoole Foods i källaren  -  NY:s bästa matvarubutik.)

Själva brukar vi alltid varje lördag börja med lunch på Pastis (9 Ninth Avenue) eller på The Park (118 Tenth Ave)  (sitt längst in "in the garden"). Därefter går vi från 19th Str mellan tionde och elfte avenyerna gata för gata upp till 27:e gatan och tittar i gallerierna. Men det kräver att man är konstintresserad. Men även om man inte är det ska man äta brunch på Pastis. Det ser ut som en gammal fransk krog, men varenda fuktfläck på speglarna är ditsatt av en inredningsarkitekt.

Mer i Meatpacking/Chelsea: Om man gillar japanskt ska man gå till Morimoto i Chelsea. 

Baren på The Jane Hotel på 113 Jane Street – strax söder om Meatpacking District. Märkligt krimskrams, uppstoppade djur, och ombonat. Och faktiskt i huvudsak nytillverkat. Liknar inget annat.

Den som gillar att dansa på borden ska gå till Bagatelle, 409 West 13th Street. Framförallt vid lördagsbrunch. Det är fullt tryck vid 14-tiden. 

Meatpacking Distrikt var för femton år sedan ett tämligen nedgånget område, dominerat av slakterier, knark och prostitution. Nu har det blivit chickt. Ett annat område som har genomgått metamorfos är Clinton Street. Där ligger WD-50 - en av stadens bästa matkrogar. Rekommenderar varmt.

Beställ alltid bord på krogar. Brukar gå att göra på nätet. Fast överallt går det inte. En favoritkrog är Bilbouquet - 25 E 63rd St Street mellan Park och Madison – som inte tar förhandsbeställningar- Man bör vara där rätt tidigt så får man bord. De är hotade av uppsägning, men finns i varje fall kvar till årets slut. Trevligt lunchställe att kombinera med en promenad i Central Park.

Lite mer om krogar:

Marcus Samuelssons Red Rooster i Harlem har sydstatsmat. Jag tycker kanske att det inte är top-ten som matställe, men det har riktigt kul stämning. Ligger vid Lennox Avenue/125:e gatan, alldeles bredvid tunnelbanan. Ingen behöver känna någon oro för att vara i centrala Harlem. Det är lika tryggt som överallt annars i New York.

New York har ungefär 30.000 matställen och vilket som är bäst är ingen exakt vetenskap. Men enligt min uppfattning är detta New Yorks fem bästa krogar just nu:

Eleven Madison Park
The Nomad
Atera
Le Bernardin
WD-50

Samtliga är rätt dyra och ofta hittar man bra mat och fin stämning på krogen i kvarteret.

Svenskheten
Svenskheten kan odlas på många sätt, även för den tillfällige besökaren.

Svenska kyrkan i New York, 5 East 48th Street, har läsrum med dags- och veckotidningar. Bra samlingspunkt. Säljer dessutom Marabou mjökchoklad, mumsmums och vetebullar.
http://www.swedishchurch.net

Svensk-Amerikanska handelskammaren (SACC New York) har en tisdagsklubb ca en gång i månaden och mer högtidliga luncher några gånger per säsong. Den som tycker sig höra dit kan ta kontakt.
http://www.saccny.org

Det finns ofta utställningar med svenskt innehåll. De listas ibland på det svenska generalkonsulatets hemsida, under News & Events.
http://www.swedenabroad.com/pages/start.asp?id=7928&expand=7943

Bra länkar om Sverige i New York
Tips om boende, visum, turism, svenskt i New York och mycket annat:
http://www.nyinewyork.com

Community för svenskar i New York:
http://www.internationalswede.com

Svenska kyrkan i New York:
http://www.swedishchurch.net

Sveriges generalkonsulat:
http://www.swedenabroad.com/pages/start____7928.asp

Hur många svenskar finns i USA?
En fråga som ofta återkommer är: Hur många svenskar finns det i USA och New York? Svaret är att ingen riktigt vet. USA är ett land där folkbokföring anses som ett ingrepp i de mänskliga rättigheterna. Ett av skälen till att det varit så svårt att få reda på exakt hur många som dödats i terrorattacken 2001 var just bristen på folkbokföring.

Min gissning är att det idag finns drygt 100.000 svenskfödda i USA, varav 10-15.000 i New Yorkområdet.

Äta svenskt i New York
För fem år sedan fanns fem svenska restauranger i New York. Nu är det sämre.
Exklusiva Aquavit (numera på 65 E 55th St) har ett skandinaviskt-asiatiskt
kök).
www.aquavit.org

Mest svensk är nog trendiga Good world bar & grill (3 Orchard Street).
http://www.goodworldbar.com/

Ulrika Bengtsson drev i många år den svenska krogen Ulrika´s i New York. I våras gav hon upp. Nu är Ulrika tillbaka som restaurangchef på Lily´s (restaurangen i Roger Smith Hotel, 501 Lexington Ave). Hon har sällskap av svenske kocken Patrik Landberg. Lily,s har en internationell meny, men med någrea svenska inslag. Elderflower (Fläder) Margharita som drink.

http://rogersmith.com/restaurant.html

Rolig och kvalitativ nykomling är FIKA.

Fika svenskt i New York
Nu finns ett ställe i New York dit den kan gå som får Sverigelängtan – eller bara i största allmänhet vill ha något gott att äta, gott kaffe eller köpa med sig fina chokladpraliner.

Det är David Johansson och Lars Åkerlund som kommit upp i varv med minimala FIKA på 41 W 58th Street i New York. De har startat en svensk espressobar (kanske den första i en kedja) som snabbt fylls på luncherna av människor som arbetar i trakten. De kan bl a få smörgåsar med skagenröra, gravlax eller köttbullar, olika sorts sallader, laxpudding, kaffe av olika slag och hemtillverkad choklad.
http://fikanyc.com

Säkerhet
New York är en säker stad, USA:s säkraste storstad och en av världens säkraste storstäder. Jag känner mig säkrare i New York än i Stockholm och tunnelbanan stänger inte på nätterna. Gott om poliser.

Områdena kring Port Authority Bus Terminal och East Village har flest rån. Men de är inte många där heller. Den som vill kan reflektera över hur mycket av den minskade brottsligheten som beror på politiska beslut och hur mycket som beror på god ekonomi. Brottsligheten har minskat med 40-80 procent, beroende på brottstyp, på de senaste 15 åren.

Medan de svenska talen när det gäller våldtäkter pekar dystert uppåt har antalet våldtäkter i New York minskat med 51.4 procent på de tretton år som gått sedan den nya, effektivare, brottsbekämpningen började tillämpas.

Resultatet av den brottsbekämpande politiken är en stor välfärdsvinst,

Promenader
Kan man ju göra själv. Man går mycket i New York. Central Park är fantastiskt för promenader.

Annars finns guidade rundturer i olika stadsdelar. De brukar kosta 20-25 dollar och man vandrar runt på lördagar eller söndagar i två-tre timmar med en guide. Bra inte minst för att se stadsdelar man kanske känner sig osäker på. Titta i New York Times på fredagarna. Alla turer finns listade.

Hotell
Är ganska dyrt. Vanligt svenskhotell i medelprisklass (ca 250 dollar) är Roger Smith på Lexington. Bredvid ligger inne-hotellet, "W". Paramount är fortfarande inte alls fel. Soho Grand (dyrt) och Chelsea Hotel (lite ruffigt) är alternativ för den som vill undvika Midtown Manhattan.

Riktigt billiga, men inte alls dumma, är Pickwick Arms och Habitat.

Allra mest inne är Hudson som har skokartongsliknande rum för ca 200 dollar; de flesta rum är betydligt dyrare.

Innehotell i New York
Vill man vara inne i New York finns just nu följande att välja på. Men man får bereda sig på att betala mer än 600 USD/natten.
The 60 Thompson Hotel. Nydesignat hotell som just nu är det smartaste man kan bo på.
Mercer Hotel i Soho håller sig fortfarande. Liksom Philip Stark-designade Hudson. För den som nödvändigtvis ska bo i Midtown är det fortfarande W på Lexington Avenue som gäller. SoHo Grand är trendigt och drar artister, reklamare och designers.

Jag tycker själv att Hotel Gansevoort i Meatpacking District ligger lite illa till, men det är uppenbart många som inte delar uppfattningen.

Hotel on Rivington kan kanske vara värt att pröva på för den som är trött på Midtowns mer turistiga hotell. Det ligger dessutom inte så långt ifrån inne-restaurangen, The Stanton Social, 99 Stanton Street.

Ian Schargers Gramercy Park Hotel är det absolut senaste, med sin stiliserat arabiska, ganska överbelastade dekor. Men det är där man ska bo just nu.

En del av de dyraste hotellen, som The Pierre och Mandarine tillhör inte de som designeliten söker sig till. F ö kostar finaste sviten på Mandarine Hotel kostar 12.595 USD/natt…

Billiga hotell i New York
Flera läsare har frågat efter billiga hotell. Sådana finns.

But, you get what you pay for.

För 28 USD natten kan man t ex bo i sovsal på

Chelsea International Hostel
251 West 20th
http://www.chelseahostel.com

Här är i alla fall några hotell där det går att få rum för ca 100 USD/natten för dubbelrum och med hygglig standard. Alla rum har inte WC på rummet, så kolla i förväg.

The Pickwick Arms
230 East 51st Street
http://pickwickarmsnewyork.com

Habitat Hotel
130 E. 57th Street
http://www.habitat-ny.com

Union Square Inn 209 East 14th Street
http://www.unionsquareinn.com

Pioneer Sohotel
341 Broome Street
www.pioneerhotel.com

Hotel Madison
21 East 27th Street
http://www.madison-hotel.com/

Det går inte sällan att få bra pris på hotell genom
http://www.hotels.com

Att bo själv
Det är hur dyrt som helst. Ett studentrum med delat kök kan kosta 1500 dollar i månaden. En kyffig etta utan luftkonditionering kostar kanske 2000 dollar. Lägenheter med hög standard och bra läge säljs riktigt dyrt. "Worth every miljon" som det står i annonserna.

Unga människor som bor på Manhattan delar ofta lägenhet för att ha råd att bo – även om de har hyggliga jobb. Därför festar de ute.

De här råden brukar jag ge till dem som vill bo en tid i New York för att t ex studera och inte redan finns på marknaden:

Gå in på Svenska kyrkans web-plats och sök upp deras forum för lägenheter.
Många svenskar söker den vägen och det kan kännas tryggt med en svensk
kontakt.

Det kan man också få på International Swede som är en digital mötesplats för
svenskar i New York. Om man registrerar sig där kan man få ut ett mail med
förfrågan om bostad.

Craigs’s list – som är en motsvarighet till svenska Blocket - har massor av andrahanduthyrningar för kortare eller längre tid, liksom om room-mates. Annonserna är färskvara och det är bäst att vara på plats. Kan också vara klokt att inte gå ensam och inte ta med dollardepositsionen när man tittar.

Ett sätt, för den som inte har för stora anspråk, kan vara att boka ett rum
för ca 50 USD på Vanderbilt YMCA på 224 East 47th St medan man letar.

http://www.swedishchurch.net
http://www.internationalswede.com
http://newyork.craigslist.org/sub/

Gifta sig i New York
I New York går det inte att gifta sig på generalkonsulatet. Svenskar som vill gifta sig i New York har två möjligheter: Svenska kyrkan eller New York City Hall. För att vigas i Svenska kyrkan måste man vara medlem i Svenska kyrkan i Sverige. Det krävs att man i god tid kontaktar kyrkan:
http://swedishchurch.net

Den som ska gifta sig i New Yorks stadshus måste först skaffa vigselbevis från New York City Marriage License Bureau. Mer om detta:
http://www.nycmarriagebureau.com/

Bästa köksaffärerna
De roligaste affärerna med köksprylar i New York är enligt min mening dels den eleganta Williams Sonoma i de nya tvillingtornen vid Columbia Circle. Dels den fantastiskt välförsedda Broadway Panhandler på Broome Street. Och så den röriga och helt underbara Bridge Kitchenware på East 52nd Street.

Världens främsta konstkluster
Chelsea i New York är nog världens största samling av konstgallerier. På några kvarter – från 28 till 19 gatorna mellan Tionde och Elfte Avenyerna finns över 300 gallerier.

Det finns naturligtvis konstgallerier på många andra ställen i New York – Madison Avenue, 57:e gatan, Soho, Williamsburg och Dumbo. Men det är till Chelsea det mesta dras. Ett exempel är att Brooklyns främsta galleri Schroeder Romero nyligen känt sig tvunget att flytta till 637 W 27th Street. Därmed flyttar Schroeder Romero till den nyaste och hetaste delen av Chelsea. En stor byggnad mellan Elfte och Tolfte Avenyerna och 27 och 28 gatorna. Det är en underbart vacker gammal godsterminal som nu tagits över av konsten.

Bra översikt om vad som visas på gallerierna finns på
http://www.artnet.com/.
Annars kan man titta i New York Times på fredagar eller i t ex Time Out.

Bokhandel
Barnes & Noble och Barnes & Noble igen. Trevligast på Union Square. Fast min egen favorit är Border’s i hörnet av Park/57:e.

I amerikanska bokhandlar får man ta sig en kopp kaffe och sätta sig och läsa i böckerna. Ingen reagerar om man sitter någon timme.

Dock inte på den mest kaotiska och roliga av New Yorks bokhandlar: Strand Bookstore 828 Broadway (vid 12th Street). Personalen är otrevlig och bokhandeln är en röra där nyutkommet och antikvariskt blandas. Har man bara tid så kan man hitta det mesta.

Coctails in NYC
När jag första gången kom till New York det är mer än 30 år sedan tog äldre personer jag skulle jobba med ut mig på "Three Martini Luncheons". Det förekommer inte längre. Det bjuds nog mindre alkohol i amerikanskt affärsliv än i svenskt. Amerikaner är stora konsumenter av mineralvatten.

Men nog går det fortfarande att få bra cocktails i New York. Och den oftast uppgivna födelseplatsen för Dry Martini är det numera rivna Knickerbocker Hotel i New York.

Vill man ha en klassisk Martini, åtföljd av barprat från en klassisk bartender, är Ritz Carltons Star Lounge (Central Park South) med bartendern sedan mer än 30 år, Norman Bukofzer, rätt ställe.

Ett ställe för drinksnobbar är Pegu Club på W Houston/West Broadway. 23 sorters gin och inte en enda smaksatt vodka.

En trevlig bar är Temple Bar på 332 Lafayette Street. Men trevliga barer finns det gott om.

Gator med krogar
South Street Seaport på New Yorks östsida har länge varit en trist turistfälla. Nu har Fulton Fishmarket flyttat till Bronx och det har lett till en viss vitalisering av området. Undvik själva kajen, men Front Street med Vinbaren Bin No 220 och Barbarini Alimentari för enkla italienska rätter är värd att ströva på.

Front Street har lite drag av den restaurangkantade Stone Street i finansdistriktet, eller varför inte trevliga Smith Street i Carrol Gardens, Brooklyn.

Fyra restauranger på Upper East Side
Jag har en kluven syn på Upper East Side. Vi bodde där i mer än fem år och området känns hemma. Samtidigt är det lite stelt och förnämt. Här tips på fyra restauranger som är riktigt trevliga:

Le Bilbouquet, 25 E 63rd Str. Liten fransk restaurang utan skylt. Lugna luncher och ofta ordentligt tryck på kvällarna.

Geisha, 33 E 61st. En av de bästa japanerna i New York. Snyggt modernt inredd. Missa inte hummerpastan.

Orsay, 1057 Lexington Avenue, Stor bistro där Park Avenue-folket går när de kommit hem från sommarställena i the Hamptons. En plats för damluncher.

Gino, 780 Lexington Avenue. Tar varken beställningar eller kort. En gammaldags italiensk restaurang där stora italienska familjer firar födelsedagar och där blandningen av människor är kul.

Att äta i NoLita
NoLita – North of Little Italy – har under några år varit ett av New Yorks trendigaste områden med trevliga krogar och massor av småbutiker för mode, smycken, design. Man fattar inte att denna mängd kan bära sig.

Senast vi var i New York lånade vi en lägenhet på Elisabeth Street i NoLita. Här några krogtips:

Trevligaste bar;: Von, Bleeker Street vid Elisabeth Street
Bra restauranger av det lite dyrare slaget: Public (210 Elisabeth) och The Tasting Room (264 Elisabeth), som just flyttat dit från East Village.
Bästa judiskt/östeuropeiska restaurangen: Sammy’s Roumanian (157 Christies). Ganska tungt, men en upplevelse.
Brunch-café, lite stökigt, men mycket inne: Gafe Gitane, 242 Mott Street och Cafe Habana, Prince Street vid Elisabeth Street
Trevligaste brunchen, värt en omväg: Barmarché, Spring Street vid Elisabeth Street.

Woody Allen live
För så där 15 år sedan när jag skulle till New York läste jag att Woody Allen spelade klarinett på måndagkvällar på Michael's Pub. Jag trodde inte mycket på det men efter en stund lunkade Woody Allen diskret in i beige tröja och satte igång.

Nu uppträder han ölite då och då på kafeet i hotel Carlyle på New Yorks Upper East side. Check out:
http://www.thecarlyle.com/dine2.cfm

Överkurs New York: Brooklyn
Brooklyn känns just nu som den mest vitala av New Yorks stadsdelar. Den som sällan är i New York kommer inte ofta utanför Manhattan. Jag har dock skrivit en liten snabbguide med Brooklyn-tips för den som vill ta tunnelbanan två hållplatser utanför Manhattan. Klicka här så kommer du dit.

 
Startsidan
Om Olle Wästberg
Talat och skrivet
Recept
Tips från NewYork
Tidigare nyhestbrev
Här kan du registrera dig för nyhetsbrevet
English material by me
Maila mig
Sök på siten
wastberg.se/newyorktips.php